För manliga collegestudenter att genomgå ‘kritisk självreflektion’ av maskulinitet…

January 4, 2017 § 8 Comments

man-shutterstock-370x242

Intressant! “Male college students to undergo ‘critical self-reflection’ of masculinity” eller “För manliga collegestudenter att genomgå ‘kritisk självreflektion’ av maskulinitet”:

“Målet är att skapa en känsla av säkerhet i sårbarhet…”

Så bra!

“The University of Wisconsin-Madison is currently taking applications for its ‘Men’s Project,’ a six-week program that aims to counter the alleged harmful effects of society’s masculinity paradigms and pressures and empower participants to promote ‘gender equity-‘”

Eller

“Universitetet i Madison, Wisconson, tar nu emot anmälningar för dess mansprojekt, ett sex veckors program som syftar till att motverka de påstått skadliga effekterna av samhällets maskulinitetsparadigm [hur samhället ser på män och hur riktiga män ska vara] samt effekterna av pressen på män, samt för att göra det möjligt för deltagare att främja ‘könsjämlikhet.'”

Vidare

‘Men’s Project creates a space for critical self-reflection and dialogue about what it means to be a man and how masculinity impacts us and those around us,’ organizers state in promoting the effort.”

Eller

“‘Mansprojektet skapar ett utrymme för kritisk självreflektion och dialog över vad det betyder att vara man och hur maskulinitet påverkar oss och dem runt omkring oss,’ förklarar de som organiserar projektet för att marknadsföra ansträngningen.”

Och slutligen, Malena Ernman skriver om något delvis annat:

“Väldigt intressant att det återigen bekräftas att näthatarna i själva verket är ett väldigt, väldigt litet fåtal människor – med väldigt många olika konton och alias.

Här redovisas ett exempel där 96 olika proffshatare i ett enda inlägg stod för 196 013 kommentarer!!! Det är 2000 kommentarer per proffshatare. Tragiska personer kan man tycka…? Men de här personerna är inga som vi behöver tycka synd om – de har lyckats med det de har företagit sig; nämligen att ändra på hela samhället.

I USA har de satt en rasistisk klimatförnekare i Vita Huset.

Det är upp till oss att sätta stopp för eländet.

#jagärhär

Och länkar till detta (från oktober 2015 redan)!

Uppdatering 5/1:

dsc_0002

Det verkar som om medveten kommer både här och där! 🙂

DSC_0003.JPG

De skriver om “Känslomässig kris”!

DSC_0004.JPG

Advertisements

§ 8 Responses to För manliga collegestudenter att genomgå ‘kritisk självreflektion’ av maskulinitet…

 • k says:

  Jo, kritisk reflektion över maskulinitet är definitivt inte ur vägen!

  Han blir oerhört frustrerad när han inte förstår och den frustrationen låter han ständigt gå ut över henne och frågar inte lugnt och sansat, utan argt vad hon menar och vill att hon ska förklara!!! När hon då börjar göra det avbryter han henne för att rättfärdiga att han blir arg, så hon får inte en syl i vädret! Och så går han på och på och tvingar henne att stå och lyssna på hur dum hon är!

  I grund och botten verkar han inte vilja förstå vad hon menar! Han vill bara pysa ut ilska och vrede och frustration och verkar försöka hitta anledningar att göra det! I detta fall att hon är dum!

  De var på banken för ett lån på fritidshus och där blev det tydligt att han har svårt att förstå. På ett sätt var det skönt för henne att få det bevisat och att någon annan fick uppleva det.

  Jo, hon kan föreställa sig någorlunda hur det är i nytt land, med nytt språk och en massa annorlunda grejer, men…

  En vän sa något i stil med:

  “Är det din uppgift att klura ut honom? [Är det inte egentligen hans uppgift att förstå sig själv?]”

  Och dessutom har väl han ett ansvar också och man borde kunna kräva att han sätter sig in i hennes sits också!

  Han behandlar henne som om hon medvetet försöker göra livet svårt!

  På promenad häromdagen slog det henne med nån slags ny insikt att män behöver kvinnor! De behöver det omhändertagandet och den omsorg som många kvinnor är uppfostrade in i. Och de fastnar för den sortens kvinnor och tar för givet att de ska få just allt detta som de behöver! Av kvinnan. Inte att de själva ska ta ansvar för sina behov och tillfredsställa dem själva!

  Relationen blir inte en mellan två vuxna, utan kvinnan får agera mamma även till den vuxna mannen! Knappast en jämlik relation! Och vadå, kvinnans behov? Av en vuxen man t.ex.! 😉 En att prata med som mellan två vuxna personer! 😉

  Bryende-om:et borde vara ömsesidigt! Alla människor har behov, oavsett kön. Alla människor har rättigheter och skyldigheter och borde ha lika stora, varken mer eller mindre.

  Jo, män skulle behöva ta itu med sitt – inte minst för sin egen skull! För att få bättre relationer med dem de lever med och både här och där annars!

  Det här hackandet och den här irritationen gör att hon går i konstant spänning och stress!? Med ständigt kortisolpåslag! Det skiter han i? Han tycker (mer eller mindre omedvetet) att andra ska få känna på hur han har haft det!? Alldeles oavsett om de haft med hur han har haft det att göra eller inte? De ska få känna på hur det var och det med råge?

  Han har RÄTT att avreagera sig – samt anledning, något han också upplyser henne om: hon förklarar dåligt, uttrycker sig så det är svårt att förstå vad hon säger och det gör att han har all anledning att bli arg och skälla och hacka i stort sett dagligen! Det märkliga är att hon jobbat som lärare i snart 40 år och man kan fråga sig hur urusel som lärare hon varit, som uttrycker sig så svårbegripligt!!!!???

  Hon är också värd att bli arg på, för hon är en så dålig och oomtänksam!? Men ibland undrar hon om det är haken: med en sån som hon så vågar man bli arg, gnälla och hacka och göra livet svårt med!!!??? 😦 Med en kvinna där saker bara kallt rann av skulle han inte bete sig likadant?

  Och skulle hon säga allt detta ovan till honom så skulle hon inte hinna en tjugondel ens innan han bryter av henne. För han vill inte lyssna! Men själv blir han rosenrasande om hon “avbryter” honom!!! Om hon “avbryter” honom så är det i majoriteten av fallen inte för att hon vill avbryta, utan för att hon är den sortens ivriga person!!! Han brukar säga att hon valt honom och då får hon ta honom som han är, men gäller detta åt andra hållet?

  Och den som har försökt ta itu med sitt är hon: hon har kontaktat diverse terapeuter under många år och funderat och skrivit och reflekterat en massa. Han har inte gjort något av detta ALLS, så vitt hon vet. Och har han gjort något så är det ytterst marginellt, som varit i parterapi med förra frun, något som inte ledde till något alls.

  • k says:

   När hon tar initiativ och gör handlingskraftigt, så är inte det bra! Och när hon inte gör det (för att hon är rejält trött), så är inte heller det bra! Dubbelbestraffning.

   Var det så här hans mamma betedde sig? 😦 Och nu beter hans sig på samma sätt?

  • k says:

   Elräkningen kom, i digital form, för de två hittills kallaste månaderna. Hon betalade den och förde in summan i Excelfil för driftskostnader, en Excelfil som hon för för sin egen skull. Hon berättade för honom att de fått den och hur stor räkningen var, samt vilken totalkostnaden för driften skulle bli i slutet av januari (enligt hennes anteckningar). Han förstod inte vad hon menade och undrade varför hon berättade detta för honom!

   Hon blev alldeles tvärtrött. Alldeles blank i huvudet. Försökte igen:

   ”x och x och x är kostnader som kommer varje månad. Y kommer varannan månad. Och månadskostnaden för hela året kommer vi att veta när vi haft stället i ett helt år. Då kan vi dela totalsumman med 12 månader.”

   Han begrep fortfarande inte och undrade VARFÖR hon berättade detta. Alldeles trött svarade hon:

   ”Ingen aning varför jag gjorde det! För att småprata bara!?”

   Han gav sig inte. Måste rättfärdiga sin ilska?

   Hon tog en promenad, trött och gråtfärdig och arg. Hon har börjat ta promenader varje dag igen för välbefinnandet.

   Så småningom åkte hon till jobbet. Väl där började hon känna sig varm och allmänt vissen, så en dryg timme efter lunch sa hon till kollegerna:

   ”Jag mår inte bra, tror jag har influensa på gång, så är det okej att jag åker hem?”

   Självklart! De ville nog inte bli smittade.

   Så hon åkte hem. Tog tempen. Den var inte jättehög, men tydligen reagerar hon på inte värst höga temperaturer. Hon gick och la sig och sov en rejäl stund.

   Han hade tagit fram två laxbitar som låg på diskbänken och tinade. När hon stigit upp gick han och la sig och sov.

   Han skulle nu inte röra ett finger för att laga mat? Fast hon inte är bra! För att hon inte är bra??? 😦 Eller? För henne är det viktigare att få mat med inte alltför långa intervall, så hon frågade vad han tänkt göra och lagade maten. 😦 Ingen av dem var glad!? Varken hon eller han!

   Och nu “löser” han det med att gå ut och röka flera gånger! 😦

 • k says:

  Vadå, skapa en trivsam miljö? Ligger inte ansvaret för andan hemma på båda? Inte bara på ena parten och den andra parten har inget som helst ansvar för denna? Han får vara hur han vill, men hon får inte reagera över hur han “är”, får varken bli ledsen eller arg? Ska bara le och släta över?

  En trivsam miljö, där man tror gott om den andre och litar på denne?

  Han har pratat om “Don’t you trust me???”, men hur är det med denna “trust” egentligen? 😉

  HON har tydligen inte förtjänat varken hans “trust” eller förtroende på 4 år och 7 månader? Hon däremot ska “trust” honom, men tros inte “trust” honom!!!!

  SÅ oomtänksam och opålitlig har han tydligen upplevt henne efter denna tid och alla erfarenheter han haft av henne??? De som haft närmre kontakt med dem under denna tid skulle säga att hon har visat enorm omtänksamhet och verkligen ansträngt sig för att han ska ha det bra (men, som sagt, det är kanske det som är problemet??? Hade hon inte brytt sig skulle han inte krävt något alls???).

  Man kan undra vem som har problem här? Samt vad han egentligen har upplevt tidigt, som gör att han inte verkar kunna uppskatta det han HAR knappt alls? 😦

  Jo, nog behöver män göra något åt sitt!

  Och, nej, det är inte bara män som har problem; de SKAPAR problem kring sig på grund av sina problem (som inte är ofixbara!); massor av ledsnad och stress och otrivsel!

 • […] göra upp med socialisering som inverkar negativt på ens liv och på dem man lever med (vilket gäller både män och kvinnor, dock tenderar kvinnor att i […]

 • k says:

  En reflektion apropå facebook och kanske också verkliga livet (på jobbet, i familjelivet och samhället):

  “Kvinnorna ‘ska’ bekräfta [se, uppmärksamma män, tänka på]. Män behöver inte bekräfta [se dem som mer än perfekta varelser (för något bortom utseende och liknande), tänka på] kvinnor.”

  Männen bekräftar, kommenterar och gillar andra mäns postningar, prestationer osv. Kvinnor bekräftar, kommenterar och gillar både kvinnor och män i högre grad!?

  Vadå, se varandra som levande individer, med samma känslor och behov? Det skulle vi kvinnor också tjäna på att göra ÄNNU mer? Dvs se BÅDE män och kvinnor som levande individer, med känslor och behov? Inte bara ‘dalta’ med män? Män har väl ansvar för sitt lika mycket som kvinnor, också!?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading För manliga collegestudenter att genomgå ‘kritisk självreflektion’ av maskulinitet… at reflektioner och speglingar - Alice Miller II....

meta

%d bloggers like this: