Rökning och hur den påverkar hjärnans funktion…

January 3, 2017 § 4 Comments

hjarnstark-hur-motion-och-traning-starker-din-hjarna.jpg

“Kan du inte följa med ut på en promenad? Jag skulle vilja visa dig mina promenadvägar här!”

Nej, det vill han inte! Absolut inte! Han vill varken gå ut och gå eller cykla med henne längre. Ingen ska tala om för honom vad han ska gör! Nix! Minsta lilla tendens i den riktningen ska stävjas! 😦

Fundering efter att ha läst boken Hjärnstark och googlande om rökning och minne (demens) efter denna läsning (hon har googlat på detta förr):

“Inaktivitet och rökning påverkar hjärnans funktion. Blodgenomströmningen försämras av båda dessa saker. Vilket gör att hjärnan inte fungerar som den skulle kunna.”

Vilken effekt får dessa två saker sammantaget? Risk att man blir mindre glad (nedstämd, “jag är deprimerad” brukar han säga), mer stressad, lättare orolig, mindre kreativ och koncentrerad, för att hjärnan fungerar sämre. OCH hela kroppen fungerar sämre. Och det i sig gör att man blir nedstämd, stressad, orolig.

Om man inte funkar som man vill så blir man lättare stressad, ja, och den här stressen tar sig uttryck i ilskeutbrott och ett behov av att avreagera sig. Och det späder på stressen, för att den som råkar ut för dessa utbrott reagerar och blir ledsen och arg. Och stressen ökar ytterligare av detta!

En rejält ond cirkel! 😦

Man blir sämre på problemlösning (ens logiska tänkande fungerar sämre, man kan ha svårt att förstå och stressad av det, vilket i sig gör det svårare att förstå), det blir svårare att se klart och se lösningar på problem (vilket i sig stressar), kreativiteten blir sämre (problemlösningsförmågan och detta stressar också! För kopplingarna i hjärnan fungerar sämre av bristen på fysisk aktivitet) och eftersom man får svårare att koncentrera sig, så blir man lättare störd. Det sistnämnda blir jobbigt för den som blir störd samt för den som “stör” (och som försöker leva ett normalt liv och har behov själv av att göra saker, som kan vara svåra att göra helt ljudlösa).

Allt sammantaget gör att det blir problem i ens nära relationer och man kan bli ganska svår att leva med. 😦

Att då gå ut och röka löser inte några problem alls, snarare håller dem vid liv, späder på och troligen förvärrar dem, om inte omedelbart så på sikt.

Och man äventyrar hälsan på andra sätt: lungorna utvecklar emfysem, KOL eller i värsta fall lungcancer eller allt detta, andra organ påverkas också, direkt och som följdsjukdomar till lungproblemen.

I artikeln “Midlife vascular risk factor exposure accelerates structural brain aging and cognitive decline” kan man läsa:

“Midlife diabetes and smoking were associated with a more rapid increase in temporal horn volume, a surrogate marker of accelerated hippocampal atrophy (p = 0.017 and p = 0.008, respectively).

Midlife smoking also predicted a more marked decrease in total brain volume (p = 0.025) and increased risk of extensive change in WMHV (odds ratio = 1.58 [95%confidence interval 1.07–2.33], p = 0.021)./…/

Midlife hypertension, diabetes, smoking, and obesity were associated with an increased rate of progression of vascular brain injury, global and hippocampal atrophy, and decline in executive function a decade later.”

Ja, det finns kopplingar mellan rökning och demens. 😦 Se här och här.

Om man slutar röka och börjar röra på sig, med promenader och cykelturer kanske man kan motverka den rökning man ägnat sig åt!?

Och för att få bäst effekt av fysisk aktivitet så bör man få upp pulsen, till ca 150 slag/minut, men promenader duger bra. Särskilt om man får upp värmen, dvs inte bara strosar runt. Strosa kan man göra vid andra tillfällen.

Advertisements

§ 4 Responses to Rökning och hur den påverkar hjärnans funktion…

 • k says:

  “Why Does Walking Stimulate Creative Thinking?”:

  “Marily Oppezzo is on a mission to motivate people of every generation to optimize their creative potential by walking more and sitting less. Oppezzo and her colleague Daniel L. Schwartz, PhD from Stanford have found that going for a walk may be the most practical way to generate creative thinking anytime during the day.”

  “Give Your Ideas Some Legs: The Positive Effect of Walking on Creative Thinking”

 • k says:

  Initiativförmågan är minimal. Båda går och väntar på varandra. Och om hon tar initiativ så ska hon bestämma och diktera. Risken är att de inget gör. Eller hon kanske ska göra helt på egen hand!? 😦

 • k says:

  Han blir oerhört frustrerad när han inte förstår och den frustrationen låter han ständigt gå ut över henne och frågar inte lugnt och sansat, utan argt vad hon menar och vill att hon ska förklara!!! När hon då börjar göra det avbryter han henne för att rättfärdiga att han blir arg, så hon får inte en syl i vädret! Och så går han på och på och tvingar henne att stå och lyssna på hur dum hon är!

  De var på banken för ett lån på fritidshus och där blev det tydligt att han har svårt att förstå. På ett sätt var det skönt för henne att få det bevisat och att någon annan fick uppleva det.

  Jo, hon kan föreställa sig någorlunda hur det är i nytt land, med nytt språk och en massa annorlunda grejer, men…

  En vän sa något i stil med:

  “Är det din uppgift att klura ut honom? [Är det inte egentligen hans uppgift att förstå sig själv?]”

  Och dessutom har väl han ett ansvar också och man borde kunna kräva att han sätter sig in i hennes sits också!

  Han behandlar henne som om hon medvetet försöker göra livet svårt!

  På promenad häromdagen slog det henne med nån slags ny insikt att män behöver kvinnor! De behöver det omhändertagandet och den omsorg som många kvinnor är uppfostrade in i. Och de fastnar för den sortens kvinnor och tar för givet att de ska få just allt detta som de behöver! Av kvinnan. Inte att de själva ska ta ansvar för sina behov och tillfredsställa dem själva!

  Bryende-om:et borde vara ömsesidigt! Alla människor har behov, oavsett kön. Alla människor har rättigheter och skyldigheter och borde ha lika stora, varken mer eller mindre.

  Jo, män skulle behöva ta itu med sitt – inte minst för sin egen skull! För att få bättre relationer med dem de lever med och både här och där annars!

  Det här hackandet och den här irritationen gör att hon går i konstant spänning och stress!? Med ständigt kortisolpåslag! Det skiter han i? Han tycker (mer eller mindre omedvetet) att andra ska få känna på hur han har haft det!? Alldeles oavsett om de haft med hur han har haft det att göra eller inte? De ska få känna på hur det var och det med råge?

  Han har RÄTT att avreagera sig – samt anledning, något han också upplyser henne om: hon förklarar dåligt, uttrycker sig så det är svårt att förstå vad hon säger och det gör att han har all anledning att bli arg och skälla och hacka i stort sett dagligen! Det märkliga är att hon jobbat som lärare i snart 40 år och man kan fråga sig hur urusel som lärare hon varit, som uttrycker sig så svårbegripligt!!!!???

  Hon är också värd att bli arg på, för hon är en så dålig och oomtänksam!? Men ibland undrar hon om det är haken: med en sån som hon så vågar man bli arg, gnälla och hacka och göra livet svårt med!!!??? 😦 Med en kvinna där saker bara kallt rann av skulle han inte bete sig likadant?

  Och skulle hon säga allt detta ovan till honom så skulle hon inte hinna en tjugondel ens innan han bryter av henne. För han vill inte lyssna! Men själv blir han rosenrasande om hon “avbryter” honom!!! Om hon “avbryter” honom så är det i majoriteten av fallen inte för att hon vill avbryta, utan för att hon är den sortens ivriga person!!! Han brukar säga att hon valt honom och då får hon ta honom som han är, men gäller detta åt andra hållet?

  Och den som har försökt ta itu med sitt är hon: hon har kontaktat diverse terapeuter under många år och funderat och skrivit och reflekterat en massa. Han har inte gjort något av detta ALLS, så vitt hon vet. Och har han gjort något så är det ytterst marginellt, som varit i parterapi med förra frun, något som inte ledde till något alls.

 • […] …av fysisk aktivitet. Ens problemlösningsförmåga blir bättre, dvs man blir mindre stressad av saker och följaktligen mindre arg. Man får lättare att koncentrera sig, blir alltså mindre lätt störd. Och eftersom man är mindre stressad så förstår man bättre. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Rökning och hur den påverkar hjärnans funktion… at reflektioner och speglingar - Alice Miller II....

meta

%d bloggers like this: