En man som verkligen har blivit dåligt behandlad i en relation med en kvinna skulle inte använda denna erfarenhet för att komma undan med att skada nån annan. Ta den motsatta situationen i beaktande en stund: har du nånsin hört om en kvinna som hävdar att anledningen till varför hon kroniskt behandlar sin manliga partner illa är för att en tidigare man misshandlade henne?

February 1, 2018 § 3 Comments

why-does-he-do-that

s 28-29 i kapitlet “Mytbildningen” om “Myt nr 2: Han hade en tidigare partner som behandlade honom hemskt och nu har han problem med kvinnor som ett resultat av detta. Han är en fantastisk man och den satkärringen fick honom att bli så här”:

“Jag rekommenderar att använda följande princip mot påståenden som den arga och kontrollerande mannen gör om tidigare kvinnor i hans liv.

‘Om det är en ursäkt för att behandla dig illa, är det en förvrängning.’

En man som verkligen har blivit dåligt behandlad i en relation med en kvinna skulle inte använda denna erfarenhet för att komma undan med att skada nån annan. 

Ta den motsatta situationen i beaktande en stund: har du nånsin hört om en kvinna som hävdar att anledningen till varför hon kroniskt behandlar sin manliga partner illa är för att en tidigare man misshandlade henne?

Jag har aldrig stött på denna ursäkt under de femton år som jag har jobbat inom fältet misshandel. Däremot har jag stött på fall där kvinnan har problem att lita på en annan man efter att ha lämnat en misshandlare, men det finns en kritisk distinktion att göra: hennes tidigare upplevelser kan förklara hur hon KÄNNER, men det är inte en ursäkt för hur hon beter sig. Och samma gäller för en man.

När en av mina klienter klandrar en tidigare relation för hans grymma eller kontrollerande beteende i nutid, hoppar jag in med flera frågor: ‘Sa din expartner nånsin att hon kände sig kontrollerad eller skrämd av dig? Hur såg hon på det hela? Lade du nånsin händerna på henne i vrede eller fick hon nånsin kontaktförbud.

När han har slutat tillhandahålla svar kan jag vanligtvis säga vad som hände. Han misshandlade den kvinnan också.

Det är utmärkt att hysa medlidande med en man rörande hans dåliga erfarenheter med en tidigare partner, men så snart han använder henne som en ursäkt för att behandla dig dåligt, sluta tro NÅNTING som han berättar för dig om den relationen och erkänn att det är ett tecken att han har problem med att stå i relation med kvinnor. /…/

En misshandlare kan behandla partner efter partner dåligt och varje gång tro att alla problem är kvinnans fel och att han är den som är det verkliga offret.

Vare sig han presenterar sig själv som offer för en expartner eller för en av sina föräldrar, så är misshandlarens sikte – fastän kanske omedvetet – att spela på din medkänsla, så att han kan undvika att ta itu med sina problem.”

Vadå, ömsesidig omsorg, respekt, aktning och medkänsla?

Psykolog Johan Ydrén skriver om självhävdelse:

“Att vara självhävdande är ett sätt att hävda sina egna behov och rättigheter och SAMTIDIGT visa respekt för andras rättigheter.”

Dvs det handlar inte om att ensidigt eller enbart hävda sin rätt. I synnerhet inte i en förmodad kärleksrelation!? Där borde man se till att båda får plats och sina behov fyllda och att varken den ena eller den andra dominerar eller måste utöva makt eller kontroll!? I en parrelation borde det handla om samverkan!? Där båda får ha ett ord med i laget och där båda verkligen lyssnar och blir lyssnad på!?

§ 3 Responses to En man som verkligen har blivit dåligt behandlad i en relation med en kvinna skulle inte använda denna erfarenhet för att komma undan med att skada nån annan. Ta den motsatta situationen i beaktande en stund: har du nånsin hört om en kvinna som hävdar att anledningen till varför hon kroniskt behandlar sin manliga partner illa är för att en tidigare man misshandlade henne?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading En man som verkligen har blivit dåligt behandlad i en relation med en kvinna skulle inte använda denna erfarenhet för att komma undan med att skada nån annan. Ta den motsatta situationen i beaktande en stund: har du nånsin hört om en kvinna som hävdar att anledningen till varför hon kroniskt behandlar sin manliga partner illa är för att en tidigare man misshandlade henne? at reflektioner och speglingar - Alice Miller II....

meta

%d bloggers like this: