Är det en kärleksrelation…

March 20, 2017 § 3 Comments

a

…eller ett krig???

Vad ÄR “kärlek”?

Innan jag säger hur den andre är försöker jag fråga mig hur är jag själv? Jag vill inte kasta sten i glashus? En strategi jag har sen jag gick i många år av terapi, tror jag.

“Måste du klura ut honom?”

undrade A. Dvs hitta ursäkter för hur han beter sig, förstå honom!?  Men sker detta i motsatt riktning? För henne behövs inga ursäkter och ingen förståelse för hennes situation eller att hon är som hon är? Behövs inte det? Det är inga fel på honom, men hon är en djävul?

Han kan inte rå för hur han är, men det kan hon, eller? Han kräver uttryckligen förståelse och inlevelse, men hur är det med den i andra riktningen, ömsesidigt? Vänta nu, hur var det nu med den gyllene regeln?

Och vadå ömsesidig hänsyn? Både hon och han borde få plats med allt vad det innebär, där ingen måste ta mer ansvar eller hänsyn?

Vi borde kräva och förvänta oss minst lika mycket hyfs av män som av kvinnor, av pojkar som av flickor!

Jag fick höra om nya rön att pojkar och flickor faktiskt är olika. Kunde inte låta bli att undra (men det kom inte omedelbart) om det var en ursäkt för att män är “jerks”? Vilket också ger dem rätten av vara “jerks”?

Jo, just det: är det ett rättfärdigande (ursäkt) för hur män är? Ett sätt att fint skyffla ansvaret på kvinnan? Kvinnans ansvar att förstå och tänka på stämningen? Så om det är grus i maskineriet så är det enbart hennes fel och ansvar, inte hans? För han är som han är och hon valde honom som han är!

När hon försöker säga att hon inte tror hon kan ändra sin personlighet så börjar han säga emot henne. 😦 Men vänta nu, du har sagt att hon valde honom, med allt vad det innebär, men hon ska ändra sig!?

Är det ett krig? En krigszon? Är det en kärleksrelation eller ett krig? Man måste ständigt vara på sin vakt? ALDRIG slappna av? När man kommer in i köket känna av om det är krig eller fred!?

Hmmm, hur var det nu med det där “Jag är inte din fiende!”? Vem ser vem som fiende och motpart i ett krig? Och som en som måste bekämpas från stort till smått?

Är han så hjärntvättad med detta från tidigast i livet med sin mamma (och pappa)? Att relationen mellan familjemedlemmarna var som den mellan krigförande? Där mamman hade all makt? Och nu tar han det med in i sina äktenskap och relationer med kvinnor? Där kvinnan måste bekämpas ner till…?

Han talar om hur hon borde lägga fram saker, säga. Tänk om hon skulle göra detsamma, hur vore det? Hur vore det om vi båda höll på och talade om för den andra? Blir det nån tid över till något annat? Och borde det vara annat vi riktar vår energi på? Sånt som rör vårt liv? Rikta energin mot det?

Är det ett krig, där det är livsfarligt att lägga ner vapnen? 😦

Advertisements

§ 3 Responses to Är det en kärleksrelation…

 • k says:

  Från postningen “Mäns känsla av destruktivt berättigande…”:

  “Ronald Levant skriver på s 248, fritt översatt och tolkat:

  ‘… män skulle framförallt behöva lära sig känslomässig empati, känslomässig självmedvetenhet och känslomässig uttrycksfullhet.’

  /…/

  ‘Att utveckla dessa förmågor skulle hjälpa till att balansera mäns känslomässiga liv, så att sårbarhetskänslor, utpysta genom kanalen vrede, eller vårdande känslor, uttryckta i kanalen sex, blir reducerade.’

  /…/

  ‘Hjälpta av dessa känslor/[nya] förmågor behöver män [också] göra det viktiga känslomässiga arbete, som kommer att göra dem förmögna att komma tillrätta med [den alltför tidiga] förlusten av mamma, den frånvarande pappan och rädslan att skämmas för att inte vara tillräckligt manliga.’

  Han skriver vidare om en resulterande reduktion av demonstrerandet av autonomi som (psykologisk) försvarsreaktion, attityden att man inte behöver någon, ‘ensam är stark’ [jag behöver ingen! Jag måste hålla andra på avstånd!], och integration av beroendebehoven (dvs att självständighet och beroende inte är varandras motsatser; även den starkaste behöver andra människor), som röjer väg för större känslomässig intimitet med sina fruar, samt det destruktiva berättigandet [JAG har rätt! Vilket verkar utesluta att andra har samma eller särskilt stor rätt???] som är negativ för kontakten med sina barn [fruar, närstående och alla andra människor], samt slutligen skulle ett troligt resultat av allt detta bli mäns förbättrade hälsa.”

 • k says:

  “Det är ganska sorgligt alltihop.

  Man kan inte lita på nån? Man tjänar på att verkligen hålla sig på sin kant och vänta sig fientliga attacker, så bäst att hålla avstånd och attackera innan man själv blir attackerad!!!

  Och vänligt fråga en potentiell fiende går inte: man vill ju inte visa eventuella svagheter eller att man är det minsta beroende, inte kan och är beroende av en annan. Det kan fienden utnyttja!

  Är det också det där med den tuffe pojken som bör kunna allt och inte är beroende av andra? Som inte blir skadad av nåt! Tål att röka, utan att ta minsta skada! Kan bolma hur mycket som helst! Ser coolt ut dessutom! (gör det? :().
  “Nähä, det skadar varken lungor eller tänder!!”

  Cigaretten är ett dolt substitut för den bristande tryggheten och anknytningen???

  Men den är på väg att förstöra lungorna, vilket med säkerhet kommer att göra honom beroende! 😦 För med lungor och andning som inte funkar kommer orken att försvinna, sakta men säkert!

  Så istället för att se till att han har hälsan och med det klarar sig själv, så förstör han den! 😦

  Skammen över svaghet och beroendet? 😦

  Och den man är beroende av måste man hata? Ja, verkligen HATA! Och göra livet surt för, så hon inte tror något…

  Kommer en stoisk pappa in här? Som såg så stark och framgångsrik ut, som fanns där, men ändå inte fanns där?

  “Good morning! ”
  “Is it?”
  Vad ska man svara? Det är fortfarande krig här, men dock stillestånd. Man kan inte lita på nån!!??

  Tröttsamt att bli bemött som en potentiell djävul! Det gör en också enormt ledsen när man verkligen brytt sig om!

  Jag svarade: “No it isn’t!”

  Ja, det där med destruktivt berättigande hos män, som Levant skriver om… Mannen anser sig ha ensidigt rätt till saker! 😦

  Han lever i ett konstant krig!? Där han måste försvara sig mot en fiende hela tiden! Helst attackera innan han själv blir attackerad!

  Kom inte för nära (man vet aldrig vad fienden kan göra i bakhåll, så det är bäst att hålla honom på avstånd, man har all anledning att vara misstänksam!!?? ).

  Det är ingen fredszon, utan en krigszon detta!

  Varifrån har denna krigsberedskap kommit? 😦 Vad bottnar den i?

  Han borde själv vara intresserad! 😦

  Att starta en konversation med att “Jag undrar om det är nån idé…” tyder på att han inte litar på en. Han har pratat om att jag inte litar på honom!

  Det är han som krigar om allt! Från stort till smått, allt blir en maktkamp och inget han verkar tro att man kan prata om. Lugnt och sansat och lösa tillsammans, utan att vara på sin vakt? Det är krig mest hela tiden!? Vi lever i i stort sett konstant krig!

  Han verkar tro väldigt lite om mig! 😦

  Att vara i konstant krig kan inte höja livskvaliteten? Snarare tvärtom?

  Att leva i fred skulle göra allt lugnare? Mer njutbart? Mer kreativt? Göra hela livet bättre?

  Det är väl bara om nån är direkt ond (t.ex. om man lever med en ond djävul) som man måste försvara sig? Helst söka sig till en säker plats? Men det var svårt för ett barn? Det kan söka sig ut och busa, men kan inte leva i en hydda i skogen (men det funderade han på). Men jag är inte varken hans mamma eller pappa. 😦

  Usch: är det ett försvar att göra andra till svåra busar, för att slippa se skillnader? 😦 “

  • k says:

   Att värna om sin egen hälsa är också att visa omsorg mot den man lever med!

   Jag vill verkligen vara frisk både för din som min skull!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: