Dubbel bestraffning…

March 12, 2017 § Leave a comment

9789198156508_200x_harskartekniker-identifiera-hantera-och-forebygga_haftad

Om han själv var bättre än hon, då… Men om han vore det skulle han inte bete sig som han gör och inte minst inte vara så vara aggressiv?

Reagerar han i proportion till hennes “förseelser”? Skulle han reagera som han gör om hon verkligen var så dålig och oomtänksam som han framställer henne? Då skulle t.o.m. han ha lämnat henne (om hon var den hemska figur som han framställer henne som) 😦 ?

Man löser knappast saker med att ensidigt attackera! Utan självrannsakan eller självreflektion.

Säger hon något som svar på anklagelserna så vänder hon tillbaka sitt egna på honom. Håller hon med honom för att få slut på allt skällande så är hon sarkastisk! Säger hon inget så ägnar hon sig åt “silent treatment.” Och försöker hon i skrift uttrycka sig vrålar han att han inte tänker läsa hennes “fucking” meddelande!

Ovanpå allt detta så hävdar han att en stor vittnarskara skulle förstå honom helt och fullt!

Är detta att lyssna från hans sida? Är det något han inte vill höra, medvetet eller omedvetet? Och då går han på så här, så man inte får en syl i vädret???

Och det är hennes fel om han glömt saker när de åker till stan, för hon stressar honom! Att han kunde packa i god tid slår honom inte? Att hon blir stressad av att han inte är färdig när de sagt att de ska åka slår honom inte? Att hon har tider att passa är helt ovidkommande? Och det existerar inte i hans sinnevärld att han kan ha koll på klockan? Så hon slipper påminna och få en irriterad eller arg reaktion som svar!?

hon får inte andas om att all relationsstress nog bidragit till bruten handled och bruten höft! Allvarliga anklagelser, men hon är fullt övertygad om att det har påverkat!

Hon ska lyssna på honom även i andras ögon… Men tänk om de vetat…

Dock undrade A om det verkligen är hennes uppgift att klura ut honom!!!??

17098556_10154911092020731_9080225497327715931_n

Om dubbel bestraffning:

“Dubbel bestraffning handlar om att vad du än gör så blir det fel, helt enkelt en omöjlig ekvation. Damn if you do and damn if you don´t! Oftast används tekniken mot grupper som vi har fördomar mot. Det kan handla om att du anses framfusig när du är spontan eller osäker när du är eftertänksam eller att du förväntas arbeta över på jobbet och samtidigt ha tid att hämta barnen tidigt på förskolan.

Motstrategi
Som motstrategi till denna härskarteknik kan du dels fundera över och bestämma vad som är viktigt för dig och vad du prioriterar just nu.
Det andra ledet är att göra dina prioriteringar tydliga för andra.
Det handlar om att bryta mönstret och göra klart att du inte kan vara överallt och göra allt samtidigt!

Bekräftarteknik

Som bekräftarteknik nämns dubbel belöning, det vill säga att utgå från att alla gör så gott de kan utifrån sina förutsättningar.

Om våra kollegor, vår familj och våra vänner känner till våra prioriteringar och våra förutsättningar är det svårare att ha inställningen att vad vi än gör så är det fel.

På så vis finns det mindre grogrund för att utöva dubbel bestraffning som härskarteknik.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Dubbel bestraffning… at reflektioner och speglingar - Alice Miller II....

meta

%d bloggers like this: