“Jag kommer inte att läsa ditt ‘fucking’ meddelande!” eller har du tänk på att om du säger så så kan folk bli ledsna? Har du tänkt på att det du säger kan vara sårande? Hur reagerar du om nån säger så till dig? Om nån hackar och klagar, på dig och väldigt mycket annat…

January 29, 2017 § 8 Comments

“Jag blir väldigt ledsen när jag så gott som dagligdags verkar irritera och när jag också i negativa termer får höra hur jag är, och väldigt ledsen att jag mest verkar orsaka daglig irritation och missnöje. När jag sen dessutom sällan eller aldrig får höra att jag är bra eller gör något bra, är snäll och omtänksam (kan inte påminna mig att jag hört något sånt, men jag kan ju ha glömt). Dvs det negativa balanseras knappt alls av något positivt! Är jag i sån avsaknad av något positivt eller som är värt att tycka om? Vilket naturligtvis kan vara fallet!

Har ingen aning hur jag ska förhålla mig, blir både arg och ledsen – och förmodligen ganska negativ.

Att ofta få höra hur jag är riskerar också att underminera den eventuella självkänsla jag har. Och gör mig snarare mindre positivt stämd till den som kritiserar, vilket spiller av sig på annat. Färgar ens upplevelse av saker. Blir svårare att njuta och ha kul och glädjas fritt och med fullt hjärta.

När jag nu var på promenad slog det mig: “Jag UNDRAR vad Y anser att han behöver (och som han inte får)?”

JAG behöver återhämtning när jag är hemma och ledig, inte vara ständigt beredd på att hamna i en position där jag måste försvara mig och hur jag är. Eller bli kritiserad och irriterad på. Jag behöver positiv energi för att orka med mitt liv, på jobbet, privat, när jag är ledig, om vi är ute och reser, när vi har bjudit hem folk, när vi ska göra något, när vi ska åka och handla eller what ever.”

Han sa, ursinnig:

“Jag kommer inte att läsa ditt ‘fucking message’!!!”

Han kom och skällde och skrek och ryckte tidning ur händerna på henne och slängde iväg den.

Står reaktionerna i proportion till hur hon är? Finns det rim och reson i dem? Vad ska hon svara? Hur hon än svarar så svarar hon förmodligen fel. Svarar hon emot eller håller med så är inget av det bra! Hur förväntas hon reagera? Börja gråta? Känns det tryggt om hon börjar skälla tillbaka?

Hon funderar om reaktionerna kommer på faktum att föremålet för skällandet är människa? Föremålet för utbrottet är faktiskt en levande människa, som känner, har känslor? Och som inte är en kall, död docka? Och det är svårt att tåla?

Och vore hon en kall, död docka så skulle DET också orsaka vredesutbrott?

Så helst skulle den andra parten bli osynlig, gå upp i rök, försvinna från jordens rund?

Ja, han blir ju arg på föremål och företeelser också, dvs det är inte bara människor som orsakar den. Som om alla dessa fenomen är där för att djävlas? Eller han behöver något att avreagera sig på?

Han klagar, kritiserar och är irriterad på en massa. Det gör henne ledsen, hon dras med i nedstämdhet – och hon blir arg!

Och så anklagar han henne för känslomässig misshandel… 😦 Vem är det som låter sitt dåliga humör, missnöje och ilska gå ut?

Han signalerar:

“Du duger inte! Du är fel, inte god nog!”

ÄR det verkligen det han vill att hon ska förstå?

Advertisements

§ 8 Responses to “Jag kommer inte att läsa ditt ‘fucking’ meddelande!” eller har du tänk på att om du säger så så kan folk bli ledsna? Har du tänkt på att det du säger kan vara sårande? Hur reagerar du om nån säger så till dig? Om nån hackar och klagar, på dig och väldigt mycket annat…

 • k says:

  Vadå, om man gör nån ledsen? Nu fick hon också “Du är barnslig”, när hon sa till yngre, närstående man att han är gullig! Supergullig! Hon funderar om hon skulle svara:

  “Har du tänkt på att du kanske göra någon ledsen när du säger så?”

  Vad är okej att säga till varandra? Om varandra?

  När man säger såna saker, beror det på att man tror att motparten inte har känslor?

  Är detta också tecken på att den som säger så där inte har koll på sina egna behov och känslor? Detta är dock ingen ursäkt, bara en förklaring.

  Tror man att äldre personer inte bryr sig?

  Ja, hur uppfostras män? Hur socialiserar de varandra? Inte minst det senaste? Skulle föräldrar och tidig omgivning kunna vaccinera inte bara flickor utan också pojkar från att bli okänsliga?

  Ändra på bilden av vad en “riktig pojke” är? William Pollack har intervjuat pojkar och visat att om man skrapar lite på ytan så är de betydligt känsligare och reflekterande än vi vanligtvis tror.

  Man kanske borde låta dem förstå att om man säger så så kan folk bli ledsna och att man sårar med att säga så: har du tänkt på det?

  I introduktionen till “Real Boys” skriver William Pollack att han i sin bok vill…

  “…diskutera hur och varför samhället placerar pojkar i en ‘könstvångströja.’ Utan att vara medveten om att så sker, så bedömer samhället pojkars beteende utifrån omoderna idéer om maskulinitet och vad som behövs för att bli [vara] man./…/

  Dessa modeller (av vilka många kan dateras tillbaka till artonhundratalet) har helt enkelt ingen relevans/tillämplighet i dagens värld.

  Dock, om pojkar inte anpassar sig till dessa idéer, har samhället sätt att få dem att skämmas till lydnad under dem.

  Genom att sätta en pojke i denna könstvångströja, begränsar samhället hans känslomässiga räckvidd och hans förmåga att tänka och bete sig så fritt och öppet som han skulle kunna, för att lyckas i den evigt föränderliga värld i vilken vi lever./…/

  Problemet är inte att vi introducerar pojkar in i världen – det är vad föräldrar ska göra – utan det är hur vi gör det. Vi förväntar oss att de ska kliva ut ur familjen alltför abrupt [=frigöra sig för fort och tidigt! Pollack skriver också om detta], med alltför lite möjlighet att uttrycka sina känslor och ofta utan några valmöjligheter att gå tillbaka eller ändra kurs./…/

  Jag tror att pojkar, skamsna för sin sårbarhet, maskerar sina känslor och slutligen sina verkliga själv. Denna onödiga bortkoppling – från familj och sen från självet – gör att många pojkar känner sig ensamma, hjälplösa och rädda./…/

  Och ändock lämnar samhällets förhärskande myter om pojkar inget rum för såna känslor och så känner pojken att han inte håller måttet./…/

  “Han [pojken] har inga sätt att tala om de misslyckanden han ser; han skäms, men kan inte tala om skammen heller.

  Med tiden går hans känslighet under jord, utan att han ens tänker på det, ända till han förlorar kontakten med sig själv [men detta märker han inte]. Och så har pojken blivit ‘gjord hård,’ precis så som samhället anser att han bör vara.”

 • k says:

  Jättebesviken, ja!

  “Jag måste ta bilen och åka till stan för att köpa röka!”

  sa han med ett tonfall som inte tillät henne att säga emot.

  Han frågade inte om han fick ta bilen. Han bara deklarerade att han skulle ta bilen. Bilen är hennes och det är 20 km till stan från deras lantställe! För att köpa röka! Han kan inte vänta till imorgon när de MÅSTE åka in till stan! Att få de där djävla cigaretterna måste ske NU! Han ÄR missbrukare? 😦 *

  Det är ett himla liv när shoppinglista ska sättas samman innan matvaruaffären ska besökas. Inget får glömmas så man måste besöka affären igen! Hon säger då:

  “OM vi glömmer något så kan jag åka till affären!”

  Till saken hör att det inne i stan är en cykeltur på ca 5 minuter till affären. Dvs den turen är helt gratis! Och – han som inte jobbar borde väl kunna svänga till affären om de glömt något?

  “Vi har ju basvaror, så vi kan svänga ihop något!”

  försöker hon, men icke sa Nicke, de får inte missa något. Och det är en väldig apparat runt varje tur till affären. Hon blir så less och trött, så hon har lust att säga:

  “Jag planerar mat och åker till affären!”

  Fast det är HON som jobbar – och jobbar heltid. Han kan inte ta cykeln till affären för att vid behov komplettera med missade matvaror e.d., men för att köpa röka kan han sätta sig i bilen och köra 2×20 km och bli borta i dryga 40 minuter! No problems!

  Och att hon handlade för 1000 kr när hon åkte från jobbet ut till lantstället där han befann sig föranledde utfrågning vad hon egentligen handlat och varför hon inte handlat ditt eller datten när de fick 10%. Men köpa röka, som både är dyrt och definitivt INTE hälsosamt, det får hon inte ifrågasätta. HAN däremot får ifrågasätta och korsförhöra henne om det hon handlat och handlar! När hon vill köpa ekologiskt odlade morötter t.ex. Dvs något som är förmodat verkligt hälsosamt! De är så dyra!

  Och samtidigt så är det inga problem att steka färdig pytt-i-panna eller koka potatis, morot och steka fiskpinnar. Vadå, alla de ingredienser som inte får glömmas?

  Logiken är noll!

  * Nu börjar hon ana varför han frågade varför hon berättade att hon skulle börja jobba först kl 14.45 och han frågade henne med ett sånt tonfall så det lät som han undrade om hon egentligen talade om något annat. Hon blev blank i huvudet och svarade:

  “Ingen aning varför! Det vara bara (ren och skär) information!”

  Han gick på i alla fall. Hon blev tyst och tänkte febrilt:

  “(Vad? Det här är ju galet!) Trodde du att jag egentligen menade något annat ön det jag sa? Att det var nån undermening med det jag sa?”

  “Nu fick du mig på det hala!”

  svarade han. Hon bara suckade inombords, urtrött och önskade sig hundra mil bort.

  Hon fick inget svar på sin fråga, obs! HAN behöver inte svara, men hon SKA! Och han kan gå till handgripligheter för att få henne att svara och skäller och står i och viftar och pekar och spänner ögonen i henne!

  “Förstår du???”

  skriker han.

  Han trodde de skulle åka till stan redan ikväll. De hade inte ens diskuterat det och han hade i vanlig ordning inte sagt något, utan väntat på att hon skulle säga vad som skulle hända. Och nu riskerade hans plan att gå om stöpet: att “smyga” iväg och köpa röka, för han antog att det skulle bli stan ikväll.

  “Vi brukar ju åka in på söndag kväll!”

  sa han. Hon suckade djupt inombords (vråltrött) och tog sats och sa:

  “Nää, vi har oftast åkt in på måndag förmiddag. I måndags hade jag dock en förvaltningsdag och började kl 8.30, så därför åkte vi in på söndag kväll!”

  Hennes gamla mamma har bättre koll på hennes schema än mannen hon lever med och som varje vecka “konfronteras” med hennes schema på plats så att säga. HAN har inte koll, som är 25 år yngre!

  Det har varit en rejäl batalj som vanligt när hon är ledig. Han var så sur så han bara stekte potatisskivor och åt. Sa till henne att hon kunde få. För han visste inte vad hon planerat till kvällsmat. Det kunde han dock inte fråga om.

  Besviken, jo! Han ger blanka fan i om han sviker henne genom att äventyra sin hälsa! Men hon ska bry sig om honom!

  Hennes gamla mamma sa:

  “Jag skulle vilja fråga honom hur det är att leva med dig!”

  Dvs få honom att verkligen säga hur svår och hemsk och bedrövlig han verkar se henne?

 • k says:

  Nej, just det: han kommer inte att läsa hennes “fucking meddelande”! Hon ska dock lyssna på världens utbrott som går på och går på och går på om hur hon är. Och också få höra att det nog inte är nån idé att ens ta upp saker med henne!

  Och detta säger han efter att de levt ihop i dryga 4,5 år, så han borde veta??? Hur opålitlig hon är.

  Hon blir urledsen. Hon har verkligen ansträngt sig för att han ska ha det bra, uppleva saker osv osv osv.

  I onsdags fyllde hon år. Ingen present, ingen mat, inget. Hon fick handla en bit smörgåstårta till dem båda samt två semlor när hon åkte från jobbet vid 6-tiden på kvällen, trött och hungrig. Han hade tillbringat hela dagen på landet, spelat gitarr, tror jag, sovit. Så härligt att få vara där önskade hon. Han ursäktade sig med att han inte trott att hon skulle komma ut till landet igen på kvällen. Hon orkade bara inte säga att det var just vad hon hade sagt tidigare, just för att det var hennes födelsedag skulle hon åka ut, så de kunde fira lite!

  Frukost på sängen hade kanske varit trevligt. Hon var nämligen på landet på morgonen den dag hon fyllde år.

  Men att säga:

  “Jag måste ta bilen och åka till stan för att köpa röka!”

  det har han ork, energi och företagsamhet för. Att göra detsamma för att köpa något gott eller en present till henne – vadå?

  Vadå planera det i förväg medan de fortfarande var i stan och han hade kunnat ta cykeln till affär. Nej! Han jobbar ju inte!

  Men röka, det är viktigt det! Och hon är inte värt ett ruttet lingon! Jo, att bli hackad på och kritiserad och irriterad på…

 • k says:

  Hon tvättar och hänger deras kläder och tar sen ner dem från torkställningen och lägger hans kläder i en hög för honom att vika och lägga där han vill ha dem. Hon suckar eller ojar sig eller klagar inte över det. Gör det bara.

  När han bajsar finns det så gott som alltid bajs som inte spolats bort. Ofta luktar det. Hon borstar bort det, men då finns en viss irritation. Men hon gnäller inte heller över detta.

  En kvinnlig terapeut hon träffade för ett halvår sen tyckte hon kunde säga något! Be att han borstar bort sitt bajs själv istället för att det ska torka in!

  Detta är två exempel på fler, som hon inte kommer på nu, där hon kanske skulle kunna gnälla och klaga och vara irriterad, men hon låter den inte gå ut.

  Slår henne: detta om något kunde vara bevis för att det inte är hon som startar bataljerna som de har titt som tätt och som han anklagar henne för att starta!

  Hon ska bara ta emot? Eller det är hennes fel att han blir så irriterad och arg? Eller vad?

  Han kan ta sig i häcken!

  • k says:

   Nej just det; han kommer INTE att läsa hennes “fucking meddelande”!!!!! Det ska hon bara veta!

  • k says:

   Och varje helg och ledighet, på deras resor, så har det varit något. Har han förstört… Blivit arg, gnällt, klagat, varit oerhört irriterad! Och skitit i att hon blivit ledsen! HAN ska minsann inte hålla tillbaka!

   Och hon ska ta på sig det!?

   Vadå, bryr han sig om henne? Skiter han i henne? Kan man verkligen undra! Vadå, omsorg? Eller bry sig om! Vadå, tålamod och överseende?

   Eftersom hon själv inte gnäller och klagar eller uttrycker en massa irritation så blir hon oerhört arg och ledsen som han håller på!

   Hon är väl tränad att visa tålamod i jobbet! Lite väl vältränad… Det riskerar att pysa ut; bristen på tålamod och ilska!?

 • k says:

  Vill han göra henne ledsen stup i kvarten? Förtjänar hon att vara ledsen? Är hon verkligen SÅ här irriterande och dålig?

 • Vad är det för fel på att säga "jävla"? says:

  Denna utveckling visar bara på hur illa jag tycker om dagens samhälle och hur intellektuellt ohederligt det svenska språket har blivit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading “Jag kommer inte att läsa ditt ‘fucking’ meddelande!” eller har du tänk på att om du säger så så kan folk bli ledsna? Har du tänkt på att det du säger kan vara sårande? Hur reagerar du om nån säger så till dig? Om nån hackar och klagar, på dig och väldigt mycket annat… at reflektioner och speglingar - Alice Miller II....

meta

%d bloggers like this: