Medberoende och falskt hopp…

June 8, 2016 § 1 Comment

BBB

Är det så att den medberoende lever på falskt hopp?

Om hon lyckas göra den andre tillfredsställd, glad och nöjd så är hennes tillvaro i denna värld berättigad? Han slutar med sitt missbruk, av omsorg om dem som tycker om honom? Hon har rätt att finnas? Kan också älskas och uppskattas precis som hon är? Utan att hon eller den andra parten måste vara perfekt.

Sanningen är nog att alla såna ansträngningar kommer att misslyckas? För hon anstränger sig med personer (troligen både i privatlivet och på jobbet) där hon minst av allt kan få sån respons?

Han kommer inte att sluta med sitt missbruk, av omsorg om nån, allra minst sig själv! Vadå, oskyldiga små barnbarn, som kanske inte får uppleva sin farfar riktigt? Vill han inte se dem växa upp? Är livet och hans avkomma så litet värd?

Ja, det verkar så!

I “Rediscovering Your True Self” kan man läsa på s 74 (i min översättning):

“Föreställ dig Teresa, en medelålders kvinna som har ägnat sitt liv åt sin man och sina barn och deras hem. Hon ser sig själv som en typisk hemmafru. Fastän det är hennes eget val att vara hemmafru så känner hon sig ofta missnöjd med sitt liv. Hon försöker tillfredsställa sin familj genom att sätta deras önskningar framför sina egna (FH [=falskt hopp]).

Men hur hårt hon än anstränger sig för att göra sin man och sina barn nöjda, så känner hon sig sällan uppskattad för det hon gör. 

Under denna avsaknad av uppskattning så är hennes självbild ganska negativ [PD [Primary Defense]).

Hon ser sig själv som en ointressant, tråkig person som inte har något riktigt värde i denna värld eller för någon.

Hon gråter ofta över sitt liv och känner sig hopplös och värdelös.

Ändå fortsätter hon att tillfredsställa sin familj (FH) i ett försök att få deras kärlek och när de inte verkar uppskattande så känner hon sig värdelös (PD) istället för att möta sanningen om det förflutna som denna symboliska situation för upp: barnet som hon var, blev inte uppskattat av sina vårdgivare.

Så återigen sätter hon sin familjs önskningar framför sina egna, i hopp om att hitta uppskattning, medan hon allt oftare lider av panikattacker.”

Att riva ner försvar tror jag man ska vara försiktig med, men om hon kan ta in tillräckligt mycket av sanningen, så skulle hon kunna göra sig fri och sluta sätta alla andra före sig själv och inbilla sig att hon kan få uppskattning och kärlek där hon kanske allra minst kan få det. Istället bli förmögen att hitta andra relationer, som är mindre dysfunktionella och mer vuxna? Och känna mer glädje och tillfredsställelse i livet. Få bättre relationer. Känna sig värdefull och bra nog.

Advertisements

§ One Response to Medberoende och falskt hopp…

 • k says:

  Och är det bara den medberoende som har problem? Vad är det som gör den missbrukande och arga missbrukande och arg och oförmögen att se – eller uppskatta – omsorg och ansträngningar som visas honom?

  Har nån rätt att utnyttja en annan? Eller ganska ensidigt kräva utan motprestation? “Varför har vi inte sex längre?” Ja, hur kommer sig det? Varför orkar hon inte? Men, jovisst ja, det är ju hennes problem? Hennes problem att hon ska tänka på allt och alla och finnas till för alla!

  Jo, må så vara! Det kanske ÄR hennes problem, helt och enbart!?

  Men då kanske hans problem också är helt och enbart hans problem lika mycket!!!?

  Om man inte har överseende med hennes brister härvidlag varför skulle han ha rätt att kräva överseende med sina brister? Kan nån förklara det för mig? Är det skillnad? Ja, görs det inte skillnad här?

  HAN ska förstås, men inte hon? Man ska ha överseende med honom, men inte med henne? Vadå kärleksfullt bara ge en kram: “Du behöver inte anstränga dig så inivassen! Du duger redan nu! Mer än väl!”

  Och det gäller inte bara privat, utan både här och där, bland annat också i arbetslivet!?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Medberoende och falskt hopp… at reflektioner och speglingar - Alice Miller II....

meta

%d bloggers like this: